Правителството е изпълнило над 90 на сто от заложените при съставянето му

...
Правителството е изпълнило над 90 на сто от заложените при съставянето му
Коментари Харесай

Санкциониран по Магнитски да одобрява регулаторите? Така работи демокрацията

Правителството е изпълнило над 90 на 100 от заложените при съставянето му цели. Негов мотор е " Продължаваме промяната-Демократична България ", а " някои " търсят по какъв начин да покажат, че са фактор във взимането на решенията с " интензивност ", изключително в предизборния интервал.

Парадоксът глобеният за корупция по световния закон " Магнитски " Делян Пеевски да утвърждава назначенията в регулаторите, в това число в новата антикорупционна комисия, е въпрос на де мокрацията. Изборът с квалифицирано болшинство обаче ще даде гаранции, че значимите институции към този момент няма да бъдат назначавани на " квотния принцип един за теб, един за мен ".

С таксата " съветски газ " България понижава приходите на " Газпром ", надлежно - финансирането на войната на Путин в Украйна.

Това са част от политическите послания, отправени през днешния ден от премиера Николай Денков по време на годишната " Среща на бизнеса с държавното управление: Очаквания и прогнози за 2024 година ", проведена от " Капитал ". Денков дава отговор на въпроси за настоящата политическа и икономическа конюнктура, в това число за връзките в " сглобката ", с чиято дълготрайност на живота не се ангажира.   
Наша самодейност
" Наша беше самодейността за кабинета, съгласно мен за положително в края на краищата, сътрудниците от ГЕРБ поддържаха ", уточни министър председателят. И акцентира, че съставът на държавното управление е бил спретнат " дружно ", " макар че някои се пробват да се дистанцират от този развой ". Денков засяга спорадичните изявления на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че какбинетът е напълно на ПП-ДБ, макар че дни наред той и представители на партията му (а на финала и Делян Пеевски се включи) редиха министерски " кутийки ".

Денков разяснява и обществените прояви на Борисов и Пеевски като хора, които всеки ден дават тип, че те, а не държавното управление взема решение проблемите, като вторият се е ппревърнал и в самобитен държавен представител. Според премиера " търсят механизъм на отплата с тази интензивност, изключително в избирателен интервал, с цел да се покаже, че имат интензивност във вземането на решенията ".

" Ако има крах, неуспехът е сираче, в случай че има триумф - постоянно има доста искащи да го припознаят " - акцентира той.

А в отговор на въпрос за това какъв брой дълго ще издържи кабинета, министър председателят уточни:

" Моето чувство е, че до момента в който държавното управление съумява да показа резултати пред обществото и политическите ни патъньори, ще бъде изпълнено със смисъл и ще е стабилно. Успяхме практиически във всичко - над 90%. Вървим по пла, няма значение какъв брой дълго е било, има значение какво сме съумели да свършим за това време ", съобщи той.
Така работи демокрацията
Бизнесът попита премиера за регулаторите. Както е известно, огромна част от тях са с управления с изтекли мандати, а в този момент болшинството, в което Борисов вкара и Движение за права и свободи, макар че ГЕРБ и ПП-ДБ имат над 121 национални прердставители, се готвят да запишат опция за избор на регулаторите с 2/3 гласа. Това прави Движението неизменим сателит и фактор в процеса. Квалифицирано болшинство (т.е. 160 депутатски гласа) към този момент бе написано при приемането на антикорупционния закон, като в този момент следва да бъдат определени трима ръководители на новата комисия " Антикорупция ".

" Всички имаме терзание процесът да не остане единствено на хартия, а да бъде изпълнен с човешко наличие ", стартира Денков, визирайки всички регулатори.

Припомни, че във връзка с комисията за битка с корупцията ще има номинационна комисия, която ще гледа имената на претендентите и техния интегритет (крайното решение обаче е на парламентта).

" Залага се и по-голямо болшинство от 2/3, показващо, че би трябвало да се откри единодушие от доста по-голям кръг от политически лиица, да има единодушие, а не както е в този момент - с квоти за всеки. Трябва да има общо единодушие, че тези хора могат да свършат работа и са представители на водещата политическа тенденция, а не на една или друга партия ", посочи Денков.

На вметката, че това значи всички кандидатури да бъдат особрявани от Движение за права и свободи, като по този начин се стига до парадокса глобени лица по " Магнитски " да утвърждават членовете на антикорупционната комисия, министър председателят отвърна:

" Затова търсим и тези механизми, които да разрешат от една страна да бъде обществено, въпреки това никой да не може независимо да утвърди съответните хора. Вие казвате такива хора ще утвърждават, само че би трябвало да одобрят и другите. Така работи демокрацията. "
Еврозоната - доста е реалистично
" Доста е реалистично, няма гаранции, несъмнено ".

Така пък министър председателят отговори на въпрос за възможностите ни да се присъединим към еврозоната от 1 януари 2025 г.  " България има извънредно добра и постоянна фискална обстановка. Ние сме вторите във връзка с най-ниския дълг, което е удивително достижение. През цялото време съумяваме да запазим 3% недостиг и няма индикации, че ще загубим надзор върху него ", добави.

Според него има несъгласие в условието за конвергенция и по едно и също време с това в условието за ниска инфлация.

" Има разновидности да се оцени, че при нас инфлацията е привлечена извън. Има схващане, че това не е напълно в ръцете на държавното управление ", счита Денков.

По думите му инфлацията се успокоява и той е сдържан оптимист, че в случай че няма доста ескалиране на спора в Близкия изток, инфлацията ще продължи да пада.
Удар по " Газпром "
Пълним хазната или изнудваме Австрия да смъкна ветото за приемането ни в Шенген, бе запитан още Денков по отношение на решението на Народното събрание за спомагателна такса за пренос на съветски газ през нашата територия, която към този момент ядоса Сърбия и Унгария, само че визира и Австрия. В отговор министър председателят уточни, че има няколко аргументи " в композиция ".

" Ако погледнем това което се случва, че Русия съумява да предложи на Сърбия и Унгария по-евтин газ спрямо този, който купуват останалите, това е влияние. " Газпром " желае да употребява енергоносителите като средство за напън. " Газпром " съумя да издейства разнообразни дерогации в опит за влияние върху политиките на обособени страни, създавайки и нелоялна конкуренция за цената на газа. Когато видяхме какъв контракт е сключило служебното държавно управление с " Боташ ", видяхме, че там има такса и това са действителни разноски, които би трябвало да бъдат направени - цената е по-висока в сравнение с би трябвало да бъде, само че по този начин или другояче има икономическа логичност. Докато Русия има достъп до тръбите. Така че с тази такса връщаме конкуренцията на пазара и чакаме не да се покачат цените в Сърбия и Унгария, а да понижим печалата на " Газпром ", да понижим средствата които влизат в държавния бюджет на Русия и отиват за войната, само че и да може да се конкурират LNG и тръбният газ ", отвърна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР